Certificering renovatie spouwankers

14 november 2022 / Nieuws
renovatie

Stelt u zich eens voor dat u door het centrum van een stad loopt. Ineens breekt er een deel van een gevel los en u moet rennen om te voorkomen dat het puin bovenop u valt. Het klinkt misschien gek, maar helaas komt dit de laatste jaren steeds vaker voor. Dit komt omdat men jarenlang nauwelijks heeft omgekeken naar onze gevels en veel te weinig gevelonderhoud heeft laten uitvoeren.

Gevelonderhoud is van groot belang om gevaarlijke situaties en het verlies van mensenlevens te voorkomen. De afgelopen 15 jaar waren er in Nederland meer dan 100 ongelukken met vallend gevelmetselwerk. Enkelen hadden helaas zelfs een dodelijke afloop. Onderzoek doen naar de conditie en kwaliteit van de spouwankers kan gevaarlijke situaties en zelfs het verlies van mensenlevens voorkomen. 

Spouwankers vaak verouderd

Renovatieankers worden aangebracht in bestaande gevels om het binnen- en buitenblad opnieuw met elkaar te koppelen. Bij gebouwen die tussen 1920 en 1995 gebouwd zijn werden spouwankers van metaal toegepast. Deze zijn inmiddels vaak aan het roesten of functioneren zelfs helemaal niet meer. Als dit het geval is staat de buitengevel los. Gaat het stormen? Dan kan het zo zijn dat de gevel naar beneden komt, met alle gevolgen van dien. In de kustgebieden zijn de weersomstandigheden sterk en moet er extra goed op de gevels gelet worden.

De levensduur van spouwankers varieert tussen de 25 en 40 jaar. Uit onderzoek blijkt dat de levensduur van de meeste spouwankers die in de wat oudere woningen zitten verstreken is. Met de kennis van nu weten we bovendien dat er vaak te weinig spouwankers zijn aangebracht, waardoor de kwaliteit van de eerste generatie spouwankers niet gewaarborgd is. Het gevolg is een grote kans op schade en zelfs op letsel.

Renovatie spouwankers

Roest aan de spouwankers kunt u aan de buitenkant van de gevel niet zien. Wel komt het buitenblad los te staan van het binnenblad, waardoor een instabiele en onveilige situatie ontstaat. Door roestvrij stalen renovatieankers door het buitenblad heen te boren zetten wij opnieuw het buitenspouwblad weer vast en is uw gevel weer veilig. 

Onze specialisten hebben net een dagcursus afgerond voor het plaatsen van renovatieankers volgens de nieuwe richtlijnen. Al onze gevelspecialisten hebben hier een certificaat voor ontvangen. Met deze certificering tonen onze medewerkers aan dat zij voldoende basiskennis hebben van metselwerk constructies, kennis van de meest toegepaste bouwmethodieken, bouwmaterialen en technieken die in Nederland voorkomen.

Is uw gevel aan onderhoud of zelfs aan renovatie toe? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier. Wij helpen u graag.