Interview met de familie Fröling

“Elke dag is een nieuwe uitdaging! Vanwege onze flexibiliteit weten wij vandaag niet wat er morgen staat te gebeuren.”

Al bijna 45 jaar is ons familiebedrijf een begrip in de regio Den Haag. Een bedrijf dat in die 45 jaar is getransformeerd van schoonmaakbedrijf naar onderhoudsbedrijf met eigen hogedruk units, eigen steigermateriaal, eigen hoogwerkers, enzovoort. Het bedrijf is inmiddels VCA gecertificeerd en alle werknemers zijn geschoold op ieder zijn eigen specialisme. 

Het begon allemaal in 1978 toen Richard Fröling gestart is met een schoonmaakbedrijf en glazenwasserij. Sinds 1997 is Ben Fröling betrokken en begon hij als glazenwasser. Momenteel is Ben verantwoordelijk voor de afdelingen glazenwasserij en de steigerbouw/-verhuur. Sinds 2008 is Frank Fröling bij het bedrijf betrokken. Ook hij is begonnen als glazenwasser, maar is tegenwoordig verantwoordelijk voor de afdeling gevelonderhoud.

Hoe zijn jullie in het vak terecht gekomen?

Richard: “Ik ben begonnen bij van der Linden als glazenwasser en toen de eigenaar ging emigreren naar Canada heb ik een deel van zijn bedrijf overgenomen. Dit deed ik samen met mijn broer, dit was in 1978. In 1980 hebben we besloten om gescheiden verder te gaan. Ik ben met Fröling’s Schoonmaakbedrijf verder gegaan en mijn broer heeft zijn eigen glazenwassersbedrijf opgestart.”

Ben: “Als kleine jongen ging ik al regelmatig met mijn vader mee omdat ik dit gewoon heel erg leuk vond. In het weekend gingen we dan schoonmaken bij het IMAX Theater in Rotterdam en naderhand gingen we altijd samen naar Kijkduinpark om daar de recreatie ruimtes schoon te maken. Vaak kwam ik net terug van het stappen en toen zat hij al op de bank te wachten en kon ik gelijk weer instappen en dan gingen we weer op pad.”

Frank: “Toen ik klaar was met mijn opleiding wist ik nog niet zo snel wat ik zou willen doen. Ik ben “tijdelijk” gestart met schoonmaakwerkzaamheden en al snel werd mijn interesse gewekt in onze afdeling glazenwasserij en ben toen samen met mijn broer Ben gaan werken.”

Glasbewassing bootsmanstoel

Wat is de geschiedenis van Fröling’s Totaalonderhoud?

Wij zijn begonnen met het schoonmaken van trappenhuizen en het wassen van de ramen bij diverse VVE’s en woningbouwcorporaties. Vervolgens is het schoonmaakbedrijf uitgebreid met klanten zoals de McDonald’s, Konmar Superstore en theaters in de Haagse regio. In de zomerperiode hebben we jarenlang de schoonmaakwerkzaamheden van alle toiletgebouwen en centrale voorzieningen van camping Ockenburgh verzorgd. Nadat het park is overgenomen door een nieuwe eigenaar werden we ook verantwoordelijk voor de schoonmaak van de bungalows en de chalets.

Auto met aanhanger

Richard: “Rond 1996 hebben wij een gevelonderhoudsbedrijf overgenomen. Dit bedrijf hebben we uitgebreid met het specialistisch reinigen van gevels en het bouwen van steigers voor eigen gebruik. Dit was ook het jaar waarin wij in samenwerking met de schoonmaakgroothandel als eerste van Nederland het telescoopsysteem met Demi water hebben geïntroduceerd voor onze glazenwasserij. Inmiddels is dit een volwaardig ramenwassysteem geworden waar tegenwoordig de meeste glazenwassers gebruik van maken. Hier hebben wij ons steentje aan bijgedragen!

Voor het schoonmaakbedrijf en het gevelonderhoudsbedrijf hadden we behoorlijk wat steigermateriaal in ons bezit en we besloten dan ook rond 2010 om dit beschikbaar te stellen voor verhuur. Na het behalen van de diverse diploma’s die hiervoor vereist zijn, hebben we deze stap genomen. Eerst hebben we steigers gemonteerd bij onze vaste opdrachtgevers. Die waren zo tevreden dat de uitbreiding niet uit kon blijven. Inmiddels zijn we de vaste leverancier voor verschillende schildersbedrijven, loodgieters en aannemers. Daarnaast verrichten we tegenwoordig specialistische schoonmaakdiensten voor retail, supermarkten en andere winkelketens verspreid over Nederland en België.”

Het geheim van Fröling’s Totaalonderhoud

Het mooiste is dat wij een écht familiebedrijf zijn waarin vader, zoons en dochter allen actief en verantwoordelijk zijn voor de eigen afdelingen. Inmiddels is de volgende generatie ook al oud genoeg en in de vakantie werken onze (klein)kinderen graag mee in ons mooie bedrijf.

Richard: “We hebben al veel mooie en minder mooie momenten meegemaakt. De verhalen zijn teveel om op te noemen. Ik kan me herinneren dat ik eens een splinternieuwe pick-up gekocht heb en die mocht ik op een vrijdagmiddag ophalen. Ik was super trots op de auto en heb hem dezelfde middag nog aan mijn medewerker meegegeven. Op zaterdagochtend reed ik toevallig langs het politiebureau op Zichtenburg en zag ik iets in mijn ooghoek wat mij meteen opviel. Ik reed achteruit en ben nog eens goed gaan kijken. Tot mijn grote verbazing zag ik dat mijn splinternieuwe pick-up total loss was gereden. Dat vergeet ik nooit.”

Wij kijken erg positief naar de toekomst. We zijn altijd opzoek naar veranderingen en verbeteringen waarin we ons kunnen onderscheiden in de markt.

Fröling auto met aanhanger